Ulenurme Prefabrikated Houses

КОНКУРСЕН ПРОЕКТ ЗА РЕДОВИ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ С ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ

Ситуацията се намира в квартал Юленурме, град Тарту, Естония. Заданието предоставя три отделни парцела със съответните параметри на застрояване.  Теренът е равнинен, слабо залесен. В близост се намира Националния музей по Агрокултура. Концепцията за визия и функция на жилищните сгради предлага три вида къщи, всяка за отделният парцел. Къщи с различни разпределния спрямо изискванията на клиента, всяка със своя визия, но и трите да имат цялостен архитектурен образ. Всички жилищни единици са решени с максимално ослънчаване,  ясно зониране на функциите, всички мокри помешения се намират в една зона.Към вскя жилищна единици се преджиждат 2 покрити паркоместа

Функционална схема
330 Model “Starter Home” – редова къща  за млади семейства.  Тя е с площ от 130,68кв.м
Съдържа три жилищни единици. На първия етаж – 65,34кв.м. са разположени дневна, кухня, трапезария и склад. В коридора се намира ниша с гардероб и пералня. На вторият етаж – 65,34кв.м са разположени две спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня.

360 Model “Premium Home” – редова къща за млади семейства с по-високи изисквания. Тя е с площ от 157,96кв.м
Съдържа три жилищни единици. На първия етаж – 77,76кв.м. са разположени дневна с кът за камина, кухня, трапезария и склад. На вторият етаж – 80,20кв.м са разположени две  спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня и дрешник, мокро помещение, тераса и релакс.

390 Model “Exclusive Home” луксозна къща за млади семейства с високи изисквания. Тя е с площ от 182,52кв.м
Съдържа три жилищни единици. На първия етаж – 91,26кв.м. са разположени дневна с кът за камина, кухня, трапезария и склад. На вторият етаж – 91,26кв.м са разположени две спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня и дрешник, мокро помещение, тераса и релакс, сауна.

Контруктивно решение
Конструкцията на сградата е решена с стоманобетонен скелет до кота +0,00 и дървен скелет нагоре. Дървеният скелет се състой от носещи дървени панели, изработени в заводски условия.  Подовите панели се състоят от дървена рамка и шперплат, стенните и покривните от дървена рамка, минерална вата и гипсофазерни плоскости. Вентилируема фасада с дъсченаобшивка в различно направление придава хармоничен архитектурен образ.

Подобни проекти