Shopping by bike – стойка с навес за велосипеди

Конкурсен проект за велостоянка с навес и заключващи се шкафове намираща се  в град Пловдив, паркинга пред мол „Галерия Пловдив”.

Пластичният образ изграждащ идеята за този проект е инспириран от динамиката, движението и физическото натоварване при велосипедистите. С подходящи материали и форми е търсе единен композиционен образ, отговарящ на контекста на задачата.

Големината на велостоянката е 250/500см, отговаря на 1 паркомясто. Разработеният проект включва 10 стойки за велосипеди, навес, заключващи се шкафове и дървен подиум.

Подиумът отделя велостоянката от паркинга за автомобили. Във всяка стойка може да се постави 1 велосипед, кoйто се захваща за предната и задната гуми. Задната гума се поставя във вградена ниша в дървения подиум и посредством механизъм се заключва. В подиума са вградени бетонни елементи, с които се закрепва металната стойка.

Метална конструкция и елипсовидна козирка представляват навеса. В него са вградени 10 заключващи се шкафа, 2 шкафа за пособия и аксесоари за поддържане на велосипеди. Всеки шкаф е с отделен ключ, който се използва и за заключване на велосипеда. Предвижда се вградено осветление в навеса и шкафовете.

Използваните материали са огъната метална шина за велостойката, метални профили за носещата конструкция на козирката и поликарбонатни плоскости за козирката и шкафовете, бетонни блокчета за велостоянката и дървен материал за подиума.

Подобни проекти