Museum of Rock

С известно времево закъснение, в България се започна провеждането на рок фестивали. Посещаемостта и интереса към тях след всяка изминала година нараства. Ето защо съвсем на шега се роди идеята за  „ Музей на рок музиката” – гр. Каварна. Проекта е дипломна работа на арх. Огнян Кръстев.

Каварна е малък крайбрежен град, който се прочу с фестивалите, които организира ежегодно. Факт е, че е град с население петнадесен хиляди души, който по време на летните фестивали събира тридесен хиляди меломани от страната и чужбина. В градът стартира изграждането на скулптурен парк – „Алея на рок музиката”, както и изрисуването на известни рок музиканти по фасадите на блоковете. Градчето спечели уважение от редица световно известни музиканти.

Ситуацията върху, която е поместен  музеят е в непостредствена близост до спортната зона на град Каварна и в частност до стадион „Калиакра” – мястото където се провеждат летнте фестове. Със ситуирането на сградата е търсена пряка ходова и визуална линия спрямо стадиона. При търсене на обемно решение е взето под внимание мястото, където се намира и това, че ще е дом на музикалният дух.

Овални неправилни форми подсказват, че сме близо до скалистият морският бряг. Търсено е  преливането на формите, така както рокът за петдесет годишната си история е преливал в нов стил през всяко десетилетие. Долавя се усещане и за движение на грамофонна плоча. Сградата има музейна част с четири експозиционни площи, концертна зала за шестотин и петдесен души, звукозаписни студиа, рок радио и търговска част.

Предплощадното пространство композиционно е решено спрямо формата на сградата. Амфитеатрално пространство служи за изява на малки групи и музиканти. Конструкцията на сградата е смесена – стоманен скелет обикаля около стоманобетонни диафрагми. Фасадната обшивка е решена с перфорирана ламарина, като в участаците където е необходимо естествено осветление зад нея има стъклопакети.

Подобни проекти