Bisector home

Bisector home – Еднофамилна жилищна сграда с дървени носещи панели, първа награда от конкурса „Дърво и гипс за устойчива архитектура” организиран от КНАУФ.

Концепцията за обемно-пространствено решение е сведена до преплитането на две координатни системи, които образуват стегнат обем. Този обем е разделен на равни модули, които сепарират помещенията на къщата.  Конструкцията се подчинява на тази идея.

В планово отношение сградата е зонирана на „ден-нощ”. На първия етаж са разположени всички помещения от група ден –  гараж, склад, баня, кухня с трапезария, дневна и голяма открита тераса с басейн. На втория етаж са разположени три спални ( всяка със собствен санитарен възел), като към родителската има и дрешник.Също на този етаж има кът за релакс с панорамна гледка към озеленения двор. В сутерена са разпложени техническо помещение, склад, перално помещение, фитнес с баня и сауна, както и домашно кино. Посредством външна стълба фитнесът има връзка с двора, откритата тераса и басейна.

Конструкцията на сградата е решена със стоманобетонен скелет до кота +0,00 и дървен скелет нагоре. Дървеният скелет се състои от носещи дървени панели (подови, стенни и покривни), изработени в заводски условия.  Подовите панели са от дървена рамка и шперплат, стенните и покривните – от дървена рамка, минерална вата и гипсофазерни плоскости. Вътре в помещенията при някои от външните стени се налага монтирането на допълнителна щендерна стена, в която се скриват инсталациите (ВиК, Ел., ОВК). Вентилируема фасада с дъсчена обшивка в различно направление придава хармоничен архитектурен образ. Чрез регулируемо отваряеми капаци сградата се предпазва от ослънчаване и се придава динамика на фасадата.

Подобни проекти