Kъща за сезонно обитаване

Клиентът пожела малка къща за сезонно обитаване. Изискванията бяха за къща с всичко необходимо за комфорта на обитаване, с максимално практично разпределение. Мечтата му беше за огромна веранда, на която да релаксира и да може да се наслаждава на гледката към целия град. Воден от тези желания, разработих и предложих три варианта за веранда и покрив.
Теренът е доста специфичен – стръмен, със североизточно изложение, но с панорамен изглед към града. Изследвайки топографията му, ослънчаването и визуалната връзка с околната среда, успях да намеря оптимално решение, което да съчетава желанията на клиента и възможностите, които предоставя мястото.
За преодоляване на денивелацията и по-добър баланс между изкопи и насипи, къщата е решена на полунива. Ориентацията й е изцяло подчинена на наклона на терена и съобразена с това, да се запази красивата гледка към града.
Жилището се състои от дневен тракт с веранда, две спални, баня, сауна и склад.
Спазвайки заданието на клиента за малка площ и максимум функционалност, решихме да спестим от ненужни коридори и да свържем отделните помещения с възможно най-преки връзки.
От дневната през стъпала, които преодоляват разликата в нивата, директно влизаме в спалните. Сауната и банята са в отделен кът и с директна връзка пожежду си.
При решенията за ВиК и отопление е избегната загубата на енергия и ресурси чрез постигането на най-къси разстояния на техните трасета. Отоплителното тяло е камина на пелети с водна риза. Поставено е в центъра на къщата, за оптимално разпределение на топлината в целия дом.

Подобни проекти