Vienna Hotel

Хотел с нулев енергиен баланс

Зелена, устойчива, природосъобразна архитектура – навярно сте чували тези определения, и с интерес сте търсили в интернет информация за подобни сгради. Пасивната сграда е термин, който отскоро навлезе в речника на българският архитект. Литературата на тази тема е доста и е необходимо време да се навлезе в материята. Но унасяйки се в четене и преглеждане на детайли, човек постепенно добива представа за проектиране и експлоатацията на пасивните сгради и в даден момент иска да посети и разгледа отблизо такава сграда, да усети микроклимата в нея, за да се убеди в правотата на написаното (прочетеното).

И понеже наскоро посетих красива Виена, имах късмета да отседна в първия градски хотел в света, сертифициран с нулев енергиен баланс. Характерно за сгради с нулев енергиен баланс е, че годишното потребление на енергия се добива от слънцето или вятъра и сградата има нулеви въглеродни емисии. Лятото излишната енергия се доставя на електропреносната мрежа, зимата сградата черпи енергия от нея.

Колкото до самия хотел – останах очарован още с пристигането си в него. Входното фоайе предразполага с декоративна стена с озеленени етажерки с най-различни билки, дори и ягоди. На рецепцията приятно ме изненада реклама – 10% Green Bonus (намаление от цената на стаята) ако пристигнете с колело или влак. Вътре навсякъде се носеше приятен и ненатрапчив аромат на лавандула, като тази билка е присъстваше в контекста на целият хотел – сапуни, тоалетни води, кремове, като дори и цветово интериорът беше във виолетовите нюанси.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това доста ме озадачи, но бързо намерих отговора. Покривът на сградата е озеленен с лавандула. Наистина хитро и ефектно решение на зелен покрив. Логично – хотелските стаи нямат климатици и не чак толкова логично – хладилници. Прозорците са с троен стъклопакет, а характерното за банята и тоалетната решение с керамика тук липсва. Една завеса отделя банята от стаята, а ограждащите и стени са от ПДЧ с пластмасово фолио.

Сградата черпи енергия от фотоволтаични панели и от 4 вятърни турбини. Топлата вода се доставя от слънчеви панели, дъждовната вода се използва за тоалетните казанчета и поливане. Вътрешният двор е богато озеленен като ефектът се засилва с озеленената фасада от бръшлян. Като минус ще отчета задухът, който се създава вечер при поливането на озеленената фасада.

 

Виена е град, в който летните температури не са кой-знае колко високи, но аз бях там точно в един от най-горещите периоди (33-36 ºС). Съответно температурата в стаята не надвишаваше 22-24 ºС през деня. Интересно е зимата дали ще трябва да се завиват с повечко одеала..

 

Австрия е една от първите държави, които прилагат стандарта за пасивни сгради. В момента има хиляди на брой. Може би ако бях в друг хотел, дори и по-шикозен, нямаше да пиша тези редове. Този хотел е добър пример за реклама, бизнес концепция и добри впечатления от посетителите. Крайно време е българските инвеститори да се поразходят в чужбина, да видят що е то устойчива сграда, че в това е бъдещето. А пък ние като архитекти – да прочетем някой ред повече информация, да видим и на практика как се случват нещата и да налагаме този модел. И не на последно място – държавата да стимулира с данъчни облекчения пасивния стандарт за сгради.

Последни публикации

Остави коментар

Solve : *
52 ⁄ 26 =