Пряко включване от Студентски град

Пряко включване от Студентски град. Къде сбъркахме?

За Студентски град се изписа и изговори страшно много. В зависимост от гледните точки, той е смятан за българския Лас Вегас, гетото, за квартала, бълващ некадърни висшисти. Трудно се съгласих с тези определения и затова реших да се разходя, да си изградя мнение на базата на видяното. Газейки в калта, гледайки с отвращение изхвърлените торби с боклук пред общежитията, се питам къде сбъркахме. Кои са факторите докарали кварталът да изглежда като помийна яма?

1

Връщам лентата години назад. Панеленият квартал е проектиран за нуждите на студентите – с богато озеленени междублокови пространства, спортни съоръжения, паркове и прочутите столове за хранене. Общо взето, нещата изглеждат логични и той изпълнява своята функция до началото на 90-те години на миналия век. Но с прехвърлянето на собствеността на земите започва и осакътяването на градчето. Оправданието с реституцията и частния интерес е просто съкрушителна – дискотека, построена върху място, отредено за строеж на параклис; повечето дискотеки и барове са в сгради, собственост на университети, а някои дори са и в студентски общежития. И.. масово застрояване на междублоковите пространства.

 

Гледката пред една от емблемите на студентки град – Зимния дворец – е покъртителна. Не бях минавал покрай него от 2-3 месеца, обаче трудно го познах. Отвън изглеждаше като царство на гуляя, а не като спортно съоръжение. Външният облик и функцията е тотално смазана от две „елитни” дискотеки. Те бавно и мъчително го задушават, пространството под стълбите е обособено за механа, на мястото на паркинга му е издигната осем-етажна кооперация. София едва ли ще се сдобие скоро с истинска нова ледена пързалка, но и тази, която имаме, я съсипваме безконтролно.

2 3 4

 

В момента положението е такова, че на фона на многото кичозни заведвения, дънещи чалга, в сянка остава самата функция на квартала. Три години след онзи нещастен инцидент, нищо от това, за което се говореше, не се е променило. Вечер кварталът се превръща в парад на суетата – зализани пичоуе и наконтени кифффли слизат от последен модел Ауди и се отправят към новооткритата мега яка дискотека с 95% намаление на алкохола. В ранните часове на денонощието ставаме свидетели на боеве свободен стил, стигащи дори до фатален изход. Кметът, главният aрхитект обещаха промени, но няма такива.

5

Появи се нов ПУП , с който, по думите на г-н гл.арх. Петър Диков, „целта на предложения проект е да защити територията на учебните заведения и да обособи студентските обжещития в кампуси” и ”единствено приемането на подробния устройствен план за Студентския град може да го спаси от презастрояване.” След тези силни думи от страна на този архитект, реших да разгледам пуп-а и да се убедя в думите му. Гледам, гледам и нито думичка, казана от г-н архитекта не мога да приема. Страшно много петна, отредени за обществено обслужване в близост до общежитията; УПИ-та с високо застрояване от +20 метра нагоре, Кинт 3!? Предвидено е и ново трамвайно трасе. Донякъде споделям тази идея, макар новата автобусна линия 294 да дублира бъдещото трасе на трамвая. Единственото хубаво нещо, което виждам в този ПУП, е изправянето зиг-заг участъка от улица „акад. Стефан Младенов”. Не знам на базата на какво главният архитект заявява, че кварталът няма да бъде презастроен и за какви кампуси бълнува вече цяла година. Кампус не е ли мястото, имащо жилища, столове, спортни съоръжения, библиотеки и други от този вид? Достъпът на външни лица е ограничен и се контролира. Смятам, че с такива изказвания се хвърля прах в очите на хората.

 

6 6_17 8 9 10

Интересно е и друго – на студентите по архитектура в четвърти курс към катедра „Градоустройство” се поставя задание за градоустройство на кв. „Студентски град”. В началото на семестъра се събира стадото и се започва набиване в главите на кандидат архитектите, че Студентски град има нужда от нов поглед, че той може да се сравни с гето. Защото какво представлява гето – място, където хора с еднакви интереси и социален статус живеят заедно. На въпрос към преподавателите за зелените площи – имало страшно много зеленина, на една част от зелените площи може да се потърси нова функция. Обидно е, някак си да сравняват Студентския град с гето. Но в последствие, ако се позамислите малко, ще установите, че преподавателите се оказват прави. Гето с 3-4 цигански катуна и десетки глутници улични псета, живеещи в изоставените строежи. А именно тези строежи, вместо 30 години да бълват зараза, може да се използват за обществено обслужване, вместо да се предвиждат нови. Но като цяло, фокусът на задачката е фокусиран върху промяна на самата функция на квартала, а не за запазването му на такъв.

 

Няма как да не подмина и факта, че се появиха и много фитнес зали, игрища за футбол (разбира се – платени), школи за танци. Здрав дух – здраво тяло. Явно на студентите им е писнало от мутро-гъзарщина, запушени и шумни барове и искат да си уплътняват по здравословен начин свободното време. Щом толкова искат да застрояват пространствата пред панелките, то по-добре да са игрища. Да виждаме спортуващи студенти, а не деградиращи индивиди.

 

Сега е моментът, от чиновниците, от коио зависи съдбата на квартала, да се замислят дали това е правилният начин за постигане на нормално бъдеще на Студентски град. Дали наистина ще остане на студентите или ще се превърне във поредния презастроен квартал в София? А пък студентите да помислят за хигиената му, защото само с пролетното почистване трудно можем да запазим квартала приветлив цяла година

Последни публикации

Остави коментар

Solve : *
3 + 21 =