Паметник 1300 години България. Free for all.

Разхождали ли сте се скоро около паметника „1300 години България”. Ако някой има нужда, било то всякаква, може да го посети.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В един слънчев следобед, разхождайки се в района на паметника, цъкайки с език за съдбата му, впечатление ми направи, че до паметника има пряк достъп. Разбира се, входна такса и лелка, която да къса билетчета, нямаше. Просто липсваше част от ламаринените заграждения и и момументът очакваше любопитни посетители. Аз, като един такъв, реших да надникна какво се случва зад „желязната завеса”. Мила родна картинка – спринцовки, кондоми, човешки екстременти, захвърлени брезентови платна с които бяха опаковали паметника и разбира се – самият ТОЙ. В момента това място обединява обществената функция на нужник, наркосвърталище, тих кът за ласки и… паметник. И всичко това получаваме в центъра на София. Докато го обикалях и разглеждах каквото е останало от него, влезе една групичка от „туристи”, която хихикаше неуморно. Явно им е било забавно?! А паметникът в момента е опасен, защото не е разопакован напълно и може да се стигне до поредния абсурден смъртен случай!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Обикаляйки около него, направих силна асоциация с друго дете на комунистическата епоха – „Бузлуджа”. Дали защото и двата паметника с архитектурна стойност, в момента изпълняват горе описаните функции? За бъдещето на „Бузлуджа” се прехвърля топката ту в едните, ту в другите. Решението за едните е да им се подари с ясното послание „бийте си я в главата”, а пък те другите умуват дали да приемат този скъп подарък. Лошото в тези конкретни примери е, че зависят от политическата воля и архитектурният им смисъл се губи. Защото отиваш на „Бузлуджа” (разбира се не на събор на БСП), гледаш паметника, мигаш.. мигаш и си казваш – не искам да виждам този комунистически отпадък. Минаваш край „1300 години България” и си казваш – това е бай Тошова прищявка. Може би ако ги погледнем не от политическият ъгъл и и ги поразчистим от наслоената мръсотия ще придобият културен вид.

 

В интересн на истината, паметникът край НДК „без дрехи” стои доста по-убедително отколкото със. Има доста авангарден вид, може да играе и като вертикален акцент в площадното пространство на НДК.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Може би поне предизборно е редно да го почистят от натрупаната гняс и да придобие чист вид. Защото в момента ако идете в общината и ги питате защо там е такава мизерия, най-вероятно ще измрънкат, че “се работи” по въпроса.

 

Не знам, замисляли ли сте се, но този паметник-нужник е доста ярък пример за това как пикаем със силни пръски над архитектурно-историческото си наследство. Дали пък това не е някаква тиха форма на бунт срещу историята?! А дали ние не сме паднали прекалено ниско и съответно можем да отговаряме единствено за физиологическите си нужди..

Препоръчани публикации

Остави коментар

Solve : *
5 + 12 =