Градски силуети

Градски силуети край НДК

1

Обичам да се разхождам в района на НДК. Място интересно – скейтъри, улични музиканти, търговци, майки с колички, деца, че и възрастни. Определено това място прави впечатление и всеки път, разхождайки се, откривам по нещо ново. Но винаги имам едно усещане, стоейки на площада пред НДК, е че губя мащаб за мястото. Площадното пространство пред сградата сякаш  изяжда сградата и тя губи своя обем. Единствено паметника „1300 години България” сякаш се опитва да балансира празнотата пред нея.

 

При последната ми разходка, мислейки постоянно за загубения мащаб и че със сигурност трябва нещо да се промени (стига да можеше), силно впечатление ми направи градският силует на района. Да! – ето го мащабът, който ми липсваше. Ето го нагледният пример на това, което ни учеха по градоустройство в университета. Тук градският силует се оформя по направление ул.”Фритьоф Нансен” и бул. „Черни връх”, от няколко сгради играещи в ансамбъл. В близък план община „Лозенец” и новият бизнез център „The Needle”, в среден план – „Хемус”, „Хилтън”, в заден план – „Кемпински” и сградата на „Енергопроект”. Пейзажът се допълва и от „Сентръл парк” и административната сграда на НДК. Характерно е за всичките тези сгради е, че са със строга фасада, без пренасищане на форми и материали. Към това градоустройствено очертание бих добавил и паметника „1300 години България”. Със своя обем той добре се вписва тази градоустройствена рамка.

 

2

3

4

5

Задълбочавайки се в един почти градоустройствен анализ, забелязах и една друга ансамболова игра – с детайла. НДК е сграда, която е и характерна със своя растер по фасадата. Сградите на община „Лозенец” и „The Needle” кореспондират с НДК посредством своя растера и използваните материали. Рабира се, в този контекст, обемите на “Хилтън” и бизнез център „The Needle” няма как да не създават известно напрежение. „Хилтън” би се допълнил добре към силуета, стига да не беше с тези разплакващи пропорции. Може би трябваше да е по-висока сграда (както е била запланувана преди да я офъкат зелените, вместо да я махнат изобщо от парка) или пък при тази височина да е с по-малка площ.

 

Но пък „The Needle” наистина е добро попадение – не е пестено от към детайл и материали, изпълнението е качествено и е потърсена е връзка с НДК. И все пак някак си ми едрее и то не спрямо другите градоустройствени акценти, които споменах, а спрямо съседните сгради. Тринадесет-етажната сграда губи връзката в съседство с шест-етажните жилищни кооперации. Вярно е, че и сградата на община „Лозенец” изпъква над останалите, но при нея е намерен баланс. Няма да търся отговор на въпроса ’а защо е толкова висока?’, тъй като смятам, че всички знаем отговора. Съответно – за такива харакерни ъглови парцели, в такава среда, трябва да се правят по-задълбочени анализи за обемно-пространственото решение на сградите. Защото точно намереният баланс е добър нагледен урок по градоустройство.

6

7

8

9

10

11

12

 

Винаги е предизвиквало скрити вълнения у мен това „моливче”.. интересно какви чувства е предизвикало в Общината

Последни публикации

Остави коментар

Solve : *
16 + 10 =